Težave zaradi nizkofrekvenčnega hrupa v Radencih

Napisal Administrator Objavljeno: .

Sem Marko Vogrinčič, stanujem pa v Radencih. Pred več kot dvema mesecema sem se prvič srečal s problemom NFZ in moram povedati, da lahko gre za zelo hud problem. Sosed je pred kratkim zgradil bazen oziroma vodno zajetje v izmeri 3 x 2 metra in globine cca 2 m. V bistvu gre za neke vrste ribnik. Objekt stoji nekaj metrov od moje spalnice. Ob bazenu so črpalke za prečiščevanje in mešanje vode.

Čez dan in občasno ponoči se sliši bobnenje vode. V ozadju se podnevi in ponoči sliši nizkofrekvenčni hrup črpalk. Vse je še dosti bolj slišno in neprijetno ponoči, ko se nizkofrekvenčni hrup sliši skozi zaprta okna. Najbolj me je šokiralo, ko sem v postelji čutil tresljaje. Kasneje sem na internetu slučajno naletel na pričevanja ljudi, ki živijo oz. so živeli blizu vetrnih elektrarn in so opisali podobna izkustva, kot jih doživljam sam. Človeško telo namreč določene frekvence NFH čuti kot tresljaje.

Hrup je težko opisati. Gre za neke vrste zamolklega bobnenja v valovih. Hrup običajno ni glasen, je pa zelo neprijeten. Slišen je po celi hiši in se z oddaljenostjo od vira hrupa skoraj ne zmanjša. Zaradi nizkofrekvenčnega hrupa črpalk in tresljajev, v celi hiši ni možno spati, niti pri zaprtih oknih.

V nočeh ko piha veter ali dežuje je hrup komaj slišen, kljub temu pa v postelji čutim rahle tresljaje, se ponoči zbujam in imam glavobol.

Najhuje je, da za to področje ni nihče pristojen. Gradbena inšpekcija je ugotovila, da gre za enostavni objekt, za katerega gradbeno dovoljenje ni potrebno. Okoljska inšpekcija se je proglasila za nepristojno tako za bobnenje vode, kot za nizkofrekvenčni hrup. Ker področje onesnaževanja okolja z NFH ni urejeno, okoljska inšpekcija dejansko ne more ukrepati. Medobčinsko redarstvo in policija prav tako nista pristojna. Policija po občutku presoja ali gre za motenje javnega miru ali ne. V tem primeru za to ne gre. Občinski odloki so zelo splošni in pomanjkljivi zato se na njih, ni možno sklicevati..

Državljani bi od uradnih inštitucij lahko upravičeno pričakovali, da bodo, če neko področje ni zakonsko urejeno dale pobude, da se pravne praznine zapolnijo, vendar se kljub pobudam prizadetih zadeve ne premaknejo z mrtve točke.

Človek enostavno nima na voljo obrambe pred NFH, ker področje ni urejeno, inštitucije pa ne delujejo. Vsaka inštitucija, na katero se obrnete, vloži vso energijo v to, da skuša dokazati, da ni pristojna, ne pa v to, kako rešiti težavo državljanov.

Na koncu mi verjetno ne bo preostalo drugega, kot obvestiti medije in skušati izvršiti pritisk na inštitucije ter poskusiti najti rešitev po sodni poti. Izid je seveda vprašljiv, vendar je to očitno edina možnost.

Marko Vogrinčič, Jurkovičeva 4. 9252 Radenci

(zapisano avgusta 2010)