NFH v Dolenji vasi pri Senožečah

Krajani ogroženega področja Dolenje vasi pri Senožečah, kjer je pričela obratovati prva izmed več načrtovanih vetrnih elektrarn,  so ustanovili Civilno iniciativo za zaščito Senožeških brd in objavili tudi obširno problemsko spletišče www.senozeska-brda.si
28. februarja 2014 pa so poslali ministru za infrastrukturo in okolje Samu Omerzelu naslednje pismo:

Spoštovani gospod minister,

Pišemo Vam kot prvi sosedje že obstoječe vetrnice v Dolenji vasi. Delovanje le-te je za nas zelo moteče tako podnevi kot tudi ponoči, žal pa nima nihče posluha, da bi nas kakorkoli zaščitil, oziroma pomagal do boljšega počutja in normalnega, mirnega, idiličnega življenja.

Že ko se je projekt snoval in pripravljal, nas kot prve sosede ni nihče vprašal, kaj menimo o postavitvi, še manj potem, ko je bila vetrnica postavljena. Celo obljubljali so, da bo popolnoma nemoteča. Meritve, ki so bile narejene, so zelo površne, oz. so rezultati napisani in navedeni tako, da ustrezajo pogojem za obratovanje. V nočnem času, ko je tišina, meritev niso izvedli, temveč le prepisali dnevno izmerjene rezultate. Te meritve so trajale le dobro uro, vključujoč vse ostale zvoke iz okolice. Počutimo se zavedene in izigrane, saj obljube investitorjev nikakor ne držijo.

Na posvetovalnem referendumu v Krajevni skupnosti Senožeče
25. maja 2014 se je dobrih 58 odstotkov krajanov izreklo
proti umestitvi vetrnih elektrarn na območju Senožeč.

Ko so vremenski pogoji za delovanje vetrnice ugodni, človek težko normalno funkcionira. Ponoči, ko bi človek potreboval mir in tišino, da se naspi in odpočije za naslednji delovni dan, je to žal nemogoče. Če nam že uspe nekako zaspati, nas zbudi sredi noči in od spanja se lahko poslovimo. Kako je drugi dan, pa si lahko predstavljate - kot po prekrokani noči. In to je dan na dan, noč za nočjo. In tako nas je situacija privedla do tega, da smo začeli preko spleta "izobraževanje" o vetrnicah, in med drugim ugotovili, da poleg fascinantnega slišnega hrupa, oddaja še nizkofrekvenčne zvoke, ki so zelo nevarni za zdravje ljudi – pa nam tudi tega ni nihče predstavil!

A je kje junak, ki bi želel zamenjati z nami? Na žalost tudi zagovornikov ni, ki bi se prišli prepričati o dejanskem stanju. Ali pa jih je morebiti strah dejanskih razmer in potrditve le - teh?!  Z velikim veseljem sprejmemo kogarkoli v goste za teden dni, da se prepriča o kakovosti našega življenja, odkar imamo vetrnico.

Zato, gospod minister, apeliramo na Vas, da nam pomagate do kvalitetnega življenja. Do življenja, kakršnega ste deležni ljudje – občani, ki ne živite poleg vetrnice. Poleg sanacije negativnih vplivov le-te, ustavite gradnjo bilo katerih vetrnic v bližini naših bivališč. Najprej najdite neodvisno inštitucijo, ki bo na stroške investitorja še enkrat  opravila prave meritve, tako v dnevnem kot v nočnem času več dni zaporedoma, v vseh vremenskih razmerah in  tudi znotraj stavb.

V upanju, da nam boste prisluhnili in čim prej pomagali rešiti našo težavo, se Vam vnaprej zahvaljujemo za Vaš posluh in trud.

Lep pozdrav:

Družina Humar

Dolenja vas 34a

6224 Senožeče

Družina Marinšek

Dolenja vas 34b

6224 Senožeče

 Družina Trusić

Dolenja vas 33

 6224 Senožeče

 
Pripis urednika spletne strani:

Na posvetovalnem referendumu v Krajevni skupnosti Senožeče 25. maja 2014 se je dobrih 58 odstotkov krajanov izreklo proti umestitvi vetrnih elektrarn na območju Senožeč.